Vremenska napoved za Hrvaško
 

Podnebje Hrvaške se deli na tri velike naravno-geografske enote glede na klimatske pasove v katerih leži in sicer na: severno Hrvaško, ki ima zmerno kontinentalno podnebje z vročimi in suhimi poletji, ter vlažnimi in hladnimi zimami, osrednjo Hrvaško, ki ima pol-planinsko in planinsko podnebje za katero so značilna sveža poletja in mrzle zime, ter na Jadransko obalo, ki ima mediteransko oziroma sredozemsko podnebje, za katero so značilna suha in topla poletja, ter vlažne in mile zime, torej precej idealno vreme.

Vreme Hrvaška - otok Krk

Vreme Hrvaška – otok Krk

Hrvaška torej v največji meri leži v mediteranskem podnebnem pasu, saj v njem leži celotna hrvaška obala in je zato idealna počitniška destinacija, saj je to podnebje z lepim vremenom skozi skoraj celo leto primerno za turizem. Za mediteransko oz. sredozemsko podnebje so značilne majhne temperaturne razlike med letnimi časi, poletja so vroča in suha, zime pa so vlažne, saj takrat zapade največ padavin, vendar ne preveč hladne. Povprečna letna temperatura je 13 stopinj Celzija, kar je precej visoko in je znak da je vreme na Hrvaškem delu Jadrana res ugodno. Je pa res da so obmorski predeli mediteranskega pasu pogosto izpostavljeni zelo močni burji, predvsem v zimskem času, ki jim povzroča nemalo težav, saj uničuje rastje in odnaša rodovitno prst. Ravno zaradi burje je dosti skalnatih predelov na Jadranski obali povsem golih, saj zaradi odnašanja prsti tam ne more uspevati nobeno rastje. 

Na malce bolj zavetrnih predelih pa rastlinje še kako uspeva, saj je Hrvaška obala sicer v veliki večini zelo zelena. Zanjo je značilno mediteransko rastlinstvo, ki je je prilagojeno klimatskim pogojem, predvsem vroči poletni s suši in sicer z debelejšimi, povoščenimi listi, ki zmanjšujejo količino izhlapevanja. V sredozemskem podnebju dobro uspevajo trte, oljke, agrumi, fige in pa nizko grmičevje makija, kar ni nobena izjema tudi na Hrvaškem, saj so oljke, figovci in trte na vsakem vogalu. 

Vreme Hrvaška - otok Krk

Vreme Hrvaška – otok Krk

Vreme na Hrvaškem je lahko zaradi njene razvejanosti precej različno na različnih predelih države, zato je vedno dobro preveriti vremensko napoved če se se odpravljate iz enega kraja v drugega, sploh v obmorskih predelih ko je vreme lahko precej spremenljivo zaradi vplivov morja, morskih tokov in močnih vetrov. 

Tukaj boste našli podrobno sliko vremena, ki ga ob vašem obisku Hrvaške lahko pričakujete in si s tem lahko prihranili marsikakšno nevšečnost zaradi nepričakovanih vremenskih razmer.

 

 
Vremenska napoved za Hrvaško 5.00/5 (100.00%) 2 votes