Mesto Omišalj
Omišalj je turistično in zgodovinsko mesto na otoku Krk in tudi prvo mesto v katerega vstopimo ko se podamo čez Krčki most. Italijani mesto Omišalj imenujejo Castelmuschio, nemci pa Moschau. Mesto se nahaja na severno zahodni strani otoka in lahko bi rekli, da je razdeljeno na dva dela. Staro mestno jedro se nahaja na 80 metrov nadmorske višine visokem griču, medtem ko se novi, hotelski kompleks nahaja vzdolž obale.

Na griču postavljeno staro mesto Omišalj

Na griču postavljeno staro mesto Omišalj

Omišaljski zaliv je dobro zaklonišče ladjam, v marini Pesja se nahaja dvesto privezov in šestdeset mest na obali. Omišalj je tudi eno najstarejših mest na otoku. V srednjem veku so v Omišalju prebivali knezi Frankopani. Ko se sprehodimo po starem mestnem jedru še danes opazimo njegov srednjeveški videz, med drugim je tudi veliko hiš ki vsebujejo napise v glagolici. Najbolj znana turistična ter zgodovinska atrakcija v Omišalju pa so ostanki antičnega naselja v zalivu Sepen, ki se nahaja v bližini. Ostanki se danes ne vidijo preveč dobro saj se del njih nahaja pod morsko gladino. Turisti si danes na tem mestu lahko ogledajo arheološki park Mirine – Fulfinium, kjer najdemo pomemben spomenik stare kulture, in sicer triladijsko starokrščansko baziliko iz petega stoletja, oz. kar je ostalo od nje.

Triladijska starokrščanska bazilika

Triladijska starokrščanska bazilika

V arheološkem parku pa v bližini bazilike najdemo tudi ostanke rimskega foruma, kjer so se včasih dobivali glavni svetovni predstavniki, ki so razglabljali o pomembnih temah. Glavno gospodarsko dejavnost danes mestu Omišalj predstavlja turizem. V samem kraju so kar štirje hoteli: hotel Adriatic, hotel Jadran, hotel Delfin in hotel Marina. Imajo pa tudi avtokamp, ki se imenuje Pušča. Omišalj se vsako leto v sredini avgusta, spominja svoje folklorne tradicije. Petnajstega avgusta v mesecu se slavi dan prvih plodov ki ga imenujejo Stomarina. Takrat se domačini oblečejo v njihove tipične živo pisane narodne noše in izvajajo njihove značilne plese ter pesmi. Omišalj ima poleg nešteto zalivov vzdolž obale tudi pet uradnih plaž. Najbolj znana je plaža prodnata Pesja, ki se nahaja na skrajnem koncu Omišaljskega zaliva ob borovem gozdu v senci katerega najdemo prijeten prostor za piknik z otroškim igriščem. Nahaja se en kilometer stran od samega centra mesta in je primerna za družine z otroci. Ne daleč proč od nje, na drugi strani Omišaljske luke, se nahaja plaža Učka, nad njo se dviga stari del mesta pod katerim leži park Dubec. Tam pa boste opazili tudi zapuščen hotel Učka. Ko se ob obali odpravljate naprej boste prečkali tudi plažo Jadran, to je mestna plaža, ki se nahaja pod hotelom Adriatic. Če nadaljujete boste ob poti videli vrsto čudovitih zalivov in kaj kmalu prišli do naselja mali Kijec pod katerim se nahaja plaža Stari Grad. Na koncu pa vas čaka še plaža kampa Pušča, do katere lahko dostopate peš, tudi če niste gost kampa. Omišalj ima vrsto čudovitih razglednih točk, iz katerih lahko vidimo tudi Kvarnerski zaliv in Reko. Zelo znan park Dubec pa vas bo pričakal z več kot 995 metrov dolgimi urejenimi potmi ter čudovitimi rastlinami in drevesi, ki predstavljajo rastje otoka na tem delu. V starem mestnem jedru boste na glavnem trgu opazili triladijsko romarsko baziliko z ostanki pokopališča imenovanega Smitir, ki so ga kasneje prestavili izven mesta. Omišalj je mesto bogate kulture in umetnosti, to je vidno tudi iz številnih galerij, ki se nahajajo v samem mestu. Kljub temu da mesto zgleda kot v srednjem veku pa so še vedno v koraku s časom. To je dokazano tudi iz Wi-Fi točke, ki jo lahko zastonj uporabljamo v bližini turistično informacijskega centra. Če si želite občutiti pravi temperament Omišalja ter njegovih prebivalcev pa predlagam da ga obiščete sami. Več o samem mestu in osebni izkušnji pa si lahko preberete na tej povezavi: http://www.otok-krk.si/omisalj/
Rate this post