Računalniki za vsak žep
Ste tik pred tem, da si kupite nov računalnik? Namizni računalniki, ki jih najdete na povezavi https://www.truecad.si/c/racunalniki/ so vsekakor priporočljivi za domače uporabnike, poslovneže, umetnike in ostale, s tem pa so potrebe po zmogljivosti tudi drugačene. Poznamo veliko blagovnih znamk, kot so Dell, Lenovo, Asus in druge, razlikujejo se po konfiguraciji in so primerne za vsakogar.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu novega računalnika?

Najbolj pomembno je, da veste kakšen računalnik potrebujete. Računalniki se med seboj zelo razlikujejo, na grobo pa jih ločimo v 3 vrste: osnovni, zmogljivi in visokozmogljivi. Razlikujejo se tudi v ceni, ohišju in komponentah.

Računalniki za svoje delovanje potrebujejo dober procesor. Hitrejši kot je, hitreje bo deloval. A bodimo pozorni. Bolj kot je zmogljiv procesor, toliko višja je tudi cena. Pazite tudi na predpomnilnik, večji je, hitreje bo računalnik deloval.

Grafična kartica je lahko del matične plošče ali pa je lahko samostojna. Slednja definitivno izboljša zmogljivost, uporabljajo pa jo ljubitelji računalnikih igric predvsem pa oblikovalci video in slikovnih vsebin.

Pozornost namenimo tudi delovnemu polnilniku. Ta služi pri zapisovanju in branju podatkov. Po navadi rečemo manj je več, to za delovni polnilnik ne velja. Več je boljše je, saj bo tako spomin večji, poganjali bomo lahko več aplikacij ali pa igramo bolj zahtevne video igrice.

Računalniki torej niso vsi enaki, vsak ima drugačen procesor, grafično ali zvočno kartico, matično ploščo, tudi dizajn ohišja je različen.

računalniki

 

Namizni računalniki nudijo vsestransko delo in zabavo.

Računalniki v današnjem sodobnem času premorejo Wi-Fi adapterje, s katerimi se lahko na enostaven način povežete na omrežje doma ali v službi. Za maksimalno uporabniško izkušnjo lahko dodate še kakšen zunanji polnilnik, igralne palice in druge pripomočke, ter preko vgrajene kamere in mikrofonov komunicirate s prijatelji, sorodniki ali sodelavci.

Vrste računalnikov in njihova zgodovina.

Poznamo različne vrste računalnikov in s tem je tudi raznolika zmogljivost le teh.

Super računalniki so najzmogljivejši računalniki na svetu. Gre za računalniški sistem, ki je sposoben obdelati veliko količino računalnikov v zelo kratkem času. Večina jih ima večje število mikroprocesorjev. Z njimi rešujejo zahtevne numerične probleme v znanosti, torej jih uporabljajo pri fiziki, kemiji, v jedrski znanosti in astronomiji, za grafične stimulacije in animacije.

Veliki računalniki imajo, kot beseda že sama pove, velika ohišja, kot so omare ali pa še večji in so bili namenjeni predvsem paketni obdelavi podatkov. Uporabljali pa so jih tudi za obsežne operacije. Ti računalniki so prevladovali vse do začetka 70. let prejšnjega stoletja.

Mini namizni računalniki, so manjši in manj zmogljivi od osrednjih računalnikov in bistveno cenejši. Namenjeni so bili za zahtevnejše naloge kot mikroračunalniki ali osebni računalniki. V 80. letih so se prelevili v strežnike in delovne postaje.

Mikro računalniki imajo osrednjo obdelovalno enoto – en čip, mikroprocesor. Nastali so v 70. letih in so bili predhodniki današnjih osebnih računalnikov.

Vrste osebnih računalnikov:

Poznamo tablične računalnike, namizne, prenosne, dlančnike ali žepne (PDA).

Tablični računalniki so prenosni mobilni računalniki, ki ima zaslon na dotik ali grafično tablico. Za vnos podatkov se uporabljajo prsti na roki ali digitalno pero.

Namizni in prenosni računalniki so danes že nuja v vsakem gospodinjstvu. Dosti človeške populacije se odloča tudi za prenosne računalnike in zgleda, kot da le ta izpodriva namizni računalnik. Vsak od teh dveh oblik pa ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati glede na osebne potrebe. Računalniki so zdaj tako postali vsakdanja stalnica, kot pametni telefoni zato je, če to prostorske in finančne okoliščine dopuščajo, gotovo smiselno kupiti namizni računalnik ali pa da ima v tem času epidemije vsak družinski član svoj računalnik, saj smo v tem času veliko pred zasloni le teh in smo svoje dejavnosti morali opravljali od doma. Dobra novica je, da svojo nalogo pri šolskih, pisarniških ali prostočasnih dejavnostih odlično opravita tako namizni računalnik kot prostoročni, velikokrat tudi tisti srednjega in cenejšega razreda. Minili so torej časi, ko je bil prenosni računalnik izbira poslovnežev in terenskih ljudi, saj vedno več prenosnih računalnikov prevzema vlogo, ki so jo imeli izključno namizni računalniki, so pa med njimi nekatere razlike, katere v večini niso pretirano pomembne, a jih je vseeno dobro poznati pred odločitvijo za nakup.

Prva uporaba

Od odpiranja škatle do prve uporabe računalnika res ni treba, da preteče več kot nekaj minut, saj ima teoretično prenosnik ob nakupu akumulator, ki je napolnjen z dovolj energije, pritisnete samo vklop in že vse deluje.

Postavitev namiznega računalnika pa zahteva malo več priklapljanja in prenašanja, s tem pa tudi malo več časa čeprav je to povsem nezahtevno opravilo. Poskrbite le za zadosten prostor, saj namizni računalnik potrebuje več prostora kot prenosni.

Kaj pa poraba energije?

Računalniki, ki so prenosni gotovo porabijo manj energije kot kakšne druge naprave, zato tudi neprekinjeno delovanje ne bo obremenilo elektrike. To ne moremo trditi za namizne računalnike, saj je poraba veliko večja že zato, ker imajo namizni računalniki več obveznih zunanjih komponent. Imajo pa namizni računalniki eno zelo pomembno prednost, saj je mišljen za vsestransko uporabo, ima lasten akumulator ali dva, kar pride prav ko zmanjka omrežne napetosti.

Vsak posameznik se mora odločiti kaj potrebuje v svojem domu. Univerzalnega odgovora kaj je za vas primerno nimam zato vam svetujem, da pred nakupom kakršnega koli računalnika premislite kaj potrebujete in za svoje želje ter pričakovanja poiščete pomoč oziroma povprašajte nasvet. Dobro si preglejte ponudbo, upoštevajte še finančne zmožnosti in predvsem se ne prenaglite.
Rate this post