Kakšna motorna olja uporabiti za vaš avto?
Motorna olja so nujna za delovanje motorja, brez njega se ustavijo in uničijo, motor lahko le še zamenjate. Vprašanje pa je, ali so poceni motorna olja enaka motornim oljem, ki so draga? Mnenja so deljena, ni nujno, da so enaka lai različna. Dejansko je najbolj pomembno, katero motorno olje je primerno za katero vozilo. Za nekatera je cenejše kot za druga. Sami preizkusite, katera olja so boljša za vaš avto, kdaj je motor tišji in bolje teče, tisto olje je boljše neglede na ceno.

motorna olja

 

Shell, Bosch in Castrol olja veljajo za najboljša glede na teste in pričevanja serviserjev in spadajo med dražja olja. Cenejša motorna olja so blizu tej kvaliteti, najcenejša pa so včasih res vprašljiva, če os za vaš avti prava. Odvisno je od modela in je najbolje, da vprašate serviserja, katerega priporoča. Tistega je najbolje, da uporabljate naprej neglede na ceno.

Če izbirate motorna olja na primer za druge stroje, s katerimi delate, se največkrat že v navodilih priporoča, katera goriva in olja ali mešanice naj se uporabijo, za najboljše delovanje in najbolj dolgo življenjsko dobo. Kako torej motorno olje pomaga? Motorno olje je viskozno, je mastno in deluje na podlagi maščob, ki jih vsebuje nafta. 

Ta maščoba potem naredi motorna olja dovolj mastna, da namažejo vse dele motorja, ki morajo biti namaščeni, da lahko tečejo drug ob drugih. Nekateri deli se med seboj drgnejo in morajo biti namazani, da se motor ne ustavi. To pa se zgodi tako, da se dobesedno zažge material, ki se drgne drug ob drugega in motorna olja dejansko preprečijo silno trenjem ki zažge material in motor se enostavno ustavi, ker se materiali zapečejo skupaj.

To je nekako, kot če zažgete pecivo in a ne dobite več iz pekača, le ni dobro namaščen. Celo človekovo telo tako deluje, brez ma čobe se ustavimo in lahko celo umremo, da nagovorimo o škripanj sklepov.
Rate this post